Mere frihed til skolerne

På tirsdag har vi i Skole- og Kulturudvalget en rigtig god nyhed på programmet. Som en konsekvens af en ny lovændring fra folketinget, bliver der lagt op til at udvide rammen som vores folkeskole agerer indenfor.

Vi har i Aalborg Kommune en struktur der er præget af en høj grad af en selvstændighed til den enkelte skole, inden for tildelte ressourcer og fælles målsætninger. Dette er en stor styrke, som vi Socialdemokrater er stolte af.

Nu har forligspartierne givet kommunerne frit, om de ønsker at indføre et fag på et tidligere klassetrin, end det der er fastlagt i folkeskolelovgivningen. Tidligere har det kun været tilladt at fortsætte med et fag, på et senere klassetrin, end det der er fastlagt. Her er det oplagt at vi ligger denne mulighed ud til den enkelte skolebestyrelse.

Dette åbner for, at skolebestyrelserne kan fastlægge deres helt egen profil. De kan f.eks. vælge en international profil med Engelsk fra 1. klasse, eller en naturvidenskabelig profil ved at indføre Biologi fra 5. klasse. Der er måske skoler der finder, at netop Samfundsfag er så essentielt for at danne gode samfundsborgere, at der skal være en uges årlig samfundsfagsundervisning fra 1. klasse og op.

Den konkrete udmøntning er ikke vedtaget, men jeg vil helt klart lægge op til så meget frihed til skolerne som muligt.

Tiltaget kan også medvirke til, at skoler uden overbygning kan tiltrække og fastholde lærere, der er uddannet til linjefag som er tiltænkt overbygningen. Netop denne frygt for ikke at være attraktive, er noget som disse skoler tidligere har udtrykt bekymring for.

Jeg vil se frem til at følge hvordan forskellige skoler benytter sig af de muligheder vi forhåbentlig giver til dem.

Debatindlæg bragt i NORDJYSKE d. 11/2-2011.

Dette indlæg blev udgivet i Skolepolitik og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

5 Kommentarer til Mere frihed til skolerne

 1. Rosa skriver:

  I would like to say, your stuff is FANTASTIC.I often wonder what it would be like to disvocer someone as creatively inclined as myself, perhaps this is that sensation, who knows.. It was rather spooky looking at those sketches you did for But that was [yesterday] , since I could recognize very similar ways that I would brainstorm/sketch just from those sketches. Well anyway I have a proposition for you, if you ever want to collaborate with a piano composer, then feel free to contact me. You can check out my stuff on youtube, I think you’ll be impressed Good luck with whatever you’re working on!

 2. Your articles are for when it absolutely, positively, needs to be understood overnight.

 3. Anki skriver:

  Karsten Mf8ller siger:Ke6re Tobias, tak for dit velanbragte rksyegtneke. Men jeg tror faktisk, det er endnu ve6rre, end du beskriver prf8v at se dette simple rksyegtneke:Engang i 70 erne var det vist, at skolen overgik fra 50. min. lektioner til 45 min. Dengang var skoleforlf8bet ti-e5rigt.5 minutter af 50 = 10%10% af ti e5r = 1 e5rDen lille besparelse pe5 5 minutter af hver lektion lf8ber altse5 op i et helt skolee5rs undervisningstid se5 vi taler me5ske om 3 snarere end 2 tabte e5r?Nogle vil me5ske indvende, at herregud, hvad betyder 5 minutter af en lektion? Men du ved jo som le6rer, at de betyder jo meget det er den tid, man f. eks. kan ordne klasselokalet i, give beskeder og lektier etc etc. De sidste minutter bruges stadig til disse forme5l se5 det koster, gf8r det!Bedste hilsenerKarsten Mf8ller, le6rer

 4. “We expect to be fully enclosed by June 1, and we’ll begin drying out the building,Michael Kors Bags,” Saksen recently told the hospital’s board of managers.

 5. t-shirts skriver:

  e3300eb16b6f8e5bae9c229bc9332b8b,Michael Kors Watches

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>