Kretas prøvelser, og mærkelig kaffe!

Efter en sommerferie hvor kiloene raslede af mig, pga. jeg trænede dagligt, og havde styr over alle elementer af min kost, skulle det efter sommerferien vise sig om jeg kunne fastholde vægttabet og gerne udbygge det.
Der skulle dog lige være en prøvelse først. Som afslutning på sommerferien tog vi på ferie – en uge til Kreta. Og ikke nok med det, det var med All Inclusive!

Jeg havde lovet mig selv at jeg ville holde ferie, og ikke leve alt for asketisk i den uge. Det viste sig også at der var mange fristelser, med tre daglige buffeter plus fri drikkevarer og snacks. Men heldigvis var der også en lækre salater og mulighed for at gå uden om stivelsesholdige fødevarer. Og masser af oliven både middag og aften – dem bliver jeg ikke træt af. Men det blev også til pandekager, kager, pommes frites og mange andre usunde sager, det var jo ferie.

Jeg havde taget løbeskoene med, og fik da løbet et par morgener, før Lisbeth og drengene vågnede, så det ikke lagde beslag på fællestiden. Men med 30° om morgenen var det en prøvelse i sig selv.

På trods af relativt mådehold, havde jeg nok en forventning om at der var røget et par kilo på, da jeg var 4-5 dage henne i ferien. Så jeg måtte gøre noget. Og gerne noget drastisk.

Jeg havde lånt en bog på biblioteket “1-dags kuren”, som jeg læste ved poolen. Den er skrevet af bl.a. Anders Nedergaard (Fitness M/K på Radio24Syv) og Michael Jeppesen (ham fra TV). Det er en bog der gennemgår teori og praksis omkring forskellige former for faste. Heldags- og del-dags-faste. Den gav lidt mere viden om hvad der sker i kroppen under vægtøgning og -tab, sådan helt lavpraktisk fysiologisk.

Basalt set er videnskaben at kroppen under faste, efter et sted mellem 12 og 36 timer vil begynde at forbrænde af kroppens fedtdepoter, såfremt der ikke er tilstrækkelig energi tilgængelig fra kosten. Og des mere kroppen prøver det, des kortere vil perioden være før fedtforbrændingen træder ind. Så med lidt træning kan man dagligt fedtforbrænde direkte af kroppens depoter ved at have et fastevindue 15-18 timer. Altså f.eks. spise aftensmad kl. 18, og så først spise igen kl. 12 næste dag.

Så det drastiske jeg valgte at gøre, var på den baggrund at springe over morgenmaden. Jeg tog en kop sort kaffe eller tre i stedet. For nogen vil dette være dagligdag – men for mig var det drastisk. Jeg har altid spist morgenmad. I lange perioder rugbrød med pålæg, og det sidste års tid havregryn med müsli og mælk. Jeg kan godt lide at spise, og morgenmaden gav mig god energi til formiddagen.

Så hvordan ville min krop reagere? Det viste sig at det gik overraskende nemt. Selvfølgelig kom der lidt rumlen og sultfornemmelsen dukkede op nu og da, men hvis man ignorerede det, så går det væk efter få minutter, og kommer måske først igen en time senere.

Og jeg valgte at tage sulten som “du forbrænder fedt lige nu”, og dermed blev det en bekræftelse på, at lige nu gør du noget aktivt for at tabe dig, uden at træne, og dermed blev sultfornemmelsen egentlig lidt en positiv ting. Men det var nu godt at få noget mad da vi kom til frokost.

Jeg del-dags-fastede de sidste to dage på Kreta, og havde intention om at gøre det fremadrettet, hvis jeg da også kunne udføre mit arbejde mens jeg fastede, men det måtte tiden jo vise.

Da jeg kom hjem på vægten igen efter ferien havde jeg taget ca. 0,5 kg på, men til gengæld var de 300 g. fedt, så min fedtprocent var øget fra 14,0 til 14,4. Jeg tror dog det ville have været en del mere uden løbeture og to dage uden morgenmad.

Jeg fortsatte fasten efter jeg kom hjem. Og har stort set gjort det lige siden – var syg et par dage, så der spiste jeg lidt morgenmad, og andre dage har jeg fået meget lidt aftensmad aftenen før, så der har jeg scrambled et par æg og spist. Men generelt fungerer min krop fint. Og jeg føler jeg har overskud. Selvom sulten nager nu og da.

Når jeg siger at jeg stadig gør, så er det faktisk ikke rigtigt, sådan teknisk set – jeg holdt sådan set op for to uger siden, men jeg føler stadig jeg gør det. Jeg begyndt nemlig at drikke Bulletproof Coffee hver morgen. Et lidt mærkeligt koncept, som jeg blev introduceret til af podcasten Primal Potential med Elizabeth Benton.

Man tager lidt kaffe (i mit tilfælde lidt økologisk pulverkaffe med en sjat kogende vand), så putter man 1 tsk. usaltet smør og 1 tsk. kokos olie. Stavblender det i koppen, og topper op med kogende vand.

Det giver en cremet og (synes jeg) velsmagende kop kaffe, som næsten kun indeholder kalorier fra fedt, og dermed ikke forstyrrer fedtforbrændingen, blot reducerer den lidt. Den giver mæthedsfornemmelse frem til omkring kl. 11, og er under 100 kalorier (mine normal morgenmad er ca. 500 kalorier).

Når jeg spiser frokost, så spiser jeg masser af grøntsager, samt protein- og fedtholdige madvarer, men undlader stivelse. Hvilket burde lade fedtforbrændingen fortsætte ud på eftermiddagen. Til aften spiser jeg normalt sammen med familien, herunder også pasta, ris og kartofler. Og så starter en ny “faste”-periode.

Det der nulstiller fedtforbrændingen er kulhydrater, enten i form af sukker eller stivelse, hvor imod indtagelse af protein og fedt, blot pauser den lidt, hvorefter den fortsætter igen efter noget tid. Det er i hvert fald den tese jeg lever efter lige nu. Om det er rigtigt eller om årsagen til mit vægttab fungerer blot skyldes almindeligt kalorieunderskud ved jeg ikke.
Men det virker tilsyneladende for mig. Jeg har tabt godt 3 kg., heraf 1,5 kg. fedt, på en måned, så jeg er gået fra en fedtprocent på 14,4 til 12,9. Så længe det virker, så kører vi på.

Men alt i alt var Kreta altså ikke så slem for kroppen. Som familie fik vi koblet fra, og jeg fik læst en bog, der efterfølgende sætter sine spor.